Hoe goed is jouw relatie (TOB)?

De sleutel tot blijvende liefde tussen twee geliefden is het belangrijk om de emotionele ontvankelijkheid te bevorderen. Met andere woorden staan jullie emotioneel voor elkaar open? Dit bestaat uit 3 onderdelen; toegankelijkheid, ontvankelijkheid en betrokkenheid (TOB). Hieronder leg ik uit wat hiermee bedoeld wordt en wat het verschil tussen deze onderdelen zijn.

Is je partner toegankelijk voor je? Accessible
Verbondenheid herstellen, afstemmen op hechtingssignalen van je partner
Vragen als:
Kan je je partner bereiken?
Ben ik belangrijk voor mijn partner?
Heb je het gevoel dat je op de eerste plaats staat bij je partner?
Voel je je samen binnen je relatie?
Kan je je diepste gevoelens delen?
Luistert je partner naar jou?
Kan je makkelijk de aandacht van je partner krijgen?
Heb je een emotionele verbinding met je partner?

Is je partner ontvankelijk? Responsive
Stelt je partner zich emotioneel open voor je?
Krijg je signalen van troost van je partner?
Staat je partner voor je klaar, als jij behoefte hebt aan verbondenheid en troost?
Reageert je partner op jouw signalen dat je hem of haar dichtbij je nodig hebt?
Kan je op je partner steunen als jij bang of onzeker bent?
Als je geruststelling nodig hebt van je partner, krijg je die dan?
Na een ruzie weet je dan dat je belangrijk bent voor je partner en dat jullie er wel uit komen?

Is je partner betrokken? Engaged
Ben je er zeker van dat je partner je in je waarde laat en dicht bij je blijft?
Vertrouw jij je partner?
Kan je je partner alles toevertrouwen?
Staan jullie altijd met elkaar in verbinding?
Geeft je partner om je blijheid, pijn en angsten?
Durf jij je kwetsbaar op te stellen bij je partner?
Elkaar langer aankijken, elkaar vaak aanraken, emotionele aanwezigheid

Hoe meer je deze vragen met ja beantwoord hebt, hoe meer je in verbinding staat met je partner. Heb je een aantal vragen met nee beantwoord dan is het raadzaam om de band met je partner te verstevigen. Misschien is de Houd me Vast cursus dan iets voor jou. Kijk eens op http://samenverbonden.nl/houd-me-vast/.

Een relatietherapie die echt werkt?

Sue Johnson claimt met haar EFT de hoogste succespercentages binnen de relatietherapiewereld te realiseren.
Maar wat is EFT?
En wellicht belangrijkere vraag: is het mogelijk iets voor jou?
Op beide vragen zal ik hieronder antwoord geven.

Wat is EFT?
EFT staat voor Emotionally Focused Couple Therapy. Dit is een andere naam voor emotiegerichte relatietherapie. Het is ontwikkeld door de Amerikaanse Sue Johnson. Het verbeteren van de verbondenheid tussen partners staat centraal. Belangrijke thema’s zijn de behoefte aan veiligheid, vertrouwen en intimiteit. EFT stelt dat ieder mens de noodzaak heeft om verbinding te maken met de ander. Dit zit in ons DNA. Immers als baby ben je totaal overgeleverd aan je verzorgers. Zonder hun zorg ga je dood. Dit neem je mee tijdens je leven. Ook als volwassene zoek je naar verbinding met belangrijke anderen. Dit is even belangrijk als voedsel.

Liefde
Volgens EFT is liefde een fundamentele levensbehoefte, geen bijzaak. EFT stelt zelfs dat je emotioneel afhankelijk van je geliefde bent, zoals een kind afhankelijk is van zijn ouders. Natuurlijk zijn er verschillen. De liefde tussen partners is meer wederzijds, complexer en het ingrediënt seks zit er bij, waardoor er intimiteit ontstaat. Maar het gevoel dat een kind heeft als hij een ouder kwijtraakt is vergelijkbaar met het gevoel als je een geliefde verliest. Dezelfde oerpaniek en wanhoop komt naar boven. Zo sterk is de band tussen beide partners.

Hechting en Hechtingsangst
Hechting is de emotionele band tussen beide partners. Hechtingsangst is de angst om de ander te verliezen. EFT stelt dat beide partners deze angst hebben, maar dan in hun onderbewuste. Partners zijn bang de ander kwijt te raken en durven zich daarom niet altijd kwetsbaar op te stellen. Uit angst om de ander weg te jagen tonen we elkaar voornamelijk onze sterke kant. Bang dat het de ander af zal schrikken als we onze kwetsbare kant laten zien. EFT stelt juist dat we dit bespreekbaar moeten maken; onze hechtingsangst juist moeten delen met elkaar.

Relatieproblemen
Relatieproblemen ontstaan als onze hechtingsrelatie met de ander bedreigd wordt. Ruzie is eigenlijk een noodkreet van de ene geliefde naar de ander. Oproepen aan de ander om het hart open te stellen naar hem of haar. Een roep om herstel van veiligheid en verbondenheid door emotionele toenadering en bijvoorbeeld elkaar vast te houden. Daar komt nog bij dat we niet op onze partner afgestemd zijn. We kennen de taal van hechting niet en geven geen duidelijke signalen af. We horen het geroep om aandacht van de ander niet en de behoefte aan verbinding. We horen dat er eisen gesteld worden, of boosheid en op dezelfde manier reageren we terug. Zo ontstaat er een machtsstrijd of trekt een van de partners of beiden zich terug.

Doel EFT
EFT leert waarom relaties vastlopen en wat je moet doen om de liefde weer terug te brengen in de relatie. Belangrijk hierbij is om de emotionele beschikbaarheid van de wederzijdse partners te verbeteren. Met andere woorden staat de ene partner emotioneel open voor de ander? EFT is er om stellen te helpen hun liefdesrelatie te herstellen, te versterken en te laten groeien. Het is een succesvolle methode gebaseerd op onderzoek naar vele stellen met relatieproblemen.

De kracht van EFT
EFT heeft een revolutionaire kijk op het ontstaan, voortduren en de aanpak van relatieproblemen. Gangbare vormen van relatietherapie focussen zich vaak op het verbeteren van de communicatie (en luistervaardigheden), het vergroten van gezamenlijke activiteiten en het veranderen van ‘belemmerende’ gedachten of overtuigingen. Het is echter gebleken dat dit niet voldoende is om het als stel te redden. EFT richt zich juist op de emotionele band tussen partners. In hoeverre durven geliefden emotioneel afhankelijk en emotioneel toegankelijk voor elkaar te zijn? EFT is de meeste effectieve vorm van relatietherapie. Na het volgen van EFT is 70% van de stellen gelukkig met elkaar. Dit is een veel hoger percentage, dan andere vormen van relatietherapie. Uit onderzoek blijkt dat er bijna geen terugval is.

Houd me Vast
De relatiecursus Houd me Vast is gebaseerd op een lichte vorm van EFT. In deze relatiecursus gaan stellen middels de 7 stappenmethode op weg naar een hechtere relatie. Door middel van voorbeelden, filmpjes en oefeningen leren koppels hoe de liefde werkt. En hoe je de verbinding met je geliefde op een positieve manier kunt herstellen, versterken en behouden. De relatie wordt krachtiger en steviger. Er ontstaat weer verbondenheid, intimiteit en geborgenheid. Leidraad van de cursus is het boek “Houd me vast” van dr. Sue Johnson. Iets voor jou? Kijk op de site http://samenverbonden.nl/houd-me-vast/ en meld je aan!