Relatie

Wat is een relatie?
Ik bedoel hiermee een liefdesrelatie. Er is sprake van een relatie als twee mensen een verhouding met elkaar hebben, waarbij er sprake is van diepe genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding aan een ander (Wikipedia).

Wat is een goede relatie?
Een goede relatie betekent dat je er bent voor elkaar. Je voelt je veilig bij de ander. Je voelt je geborgen en verbonden met je partner. Je bent gehecht aan elkaar. Je voelt je op je gemak bij je partner. Je voelt liefde voor elkaar. Je durft je kwetsbaar op te stellen, zonder dat je bang bent om afgewezen te worden. Je durft je emoties te tonen. Er is sprake van diepgang; de ander weet wat je bezig houdt. Je voelt harmonie. Je hebt lol met elkaar. Jullie zijn gelijkwaardig. Je vertrouwt elkaar. Je hoeft niet je uiterste best te doen om genegenheid te krijgen.

Je bent blij als de ander er is en mist degene als die er niet is. Er is intimiteit. Er is sprake van seksualiteit, die vervult, bevredigt en verbindt. Dit betekent niet dat het elke dag koek en ei is. Natuurlijk zijn er af en toe kleine irritaties en woordenwisselingen, maar deze zijn niet bedreigend voor je relatie. Een goede relatie ontstaat niet vanzelf. Jullie moeten er in blijven investeren; door tijd en aandacht aan elkaar te schenken.