Relatietips

Wat kun je allemaal doen om je relatie te verbeteren?
Hieronder volgen 25 relatietips.

1. Creëer veiligheid bij je partner
Veiligheid is een voorwaarde voor een goede relatie. Zonder veiligheid in je relatie mis je een belangrijk fundament binnen je relatie. Wees er zeker van dat je alles aan je partner kunt vertellen wat je bezig houdt. Intieme dingen blijven tussen jullie en worden niet gedeeld met anderen. Wees jezelf. Durf je zwakheden te laten zien.

2. Heb vertrouwen in elkaar.
Binnen een relatie is het belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. Vertrouwen in elkaar betekent namelijk dat je je veilig voelt bij elkaar. Misschien vind je dit moeilijk en heb je slechte ervaringen in het verleden. Je partner verdient het echter om vertrouwd te worden. Geloof de ander op zijn woord. Snuffel bijvoorbeeld niet in zijn of haar mobieltje.

3. Blijf elkaar respecteren en waarderen
Vertrouwen en respect, twee belangrijke pijlers van een relatie. Respecteer elkaar om wie je bent. Accepteer de mindere kanten van je partner. Jij hebt ze ook. Accepteer dat je partner niet perfect is en dit nooit zal zijn. Probeer de ander niet te veranderen. Waardeer je partner om waar die wél goed in is. Dat betekent niet dat verschillen onoverkomelijk zijn. Besluit dat het niet erg is dat jullie hierin verschillen. Accepteer dat de situatie zo is en laat het voor wat het is. Geef elkaar complimentjes en laat de ander regelmatig weten hoeveel je om de ander geeft. Op deze manier investeer je in een toekomst samen. In de loop der tijd verandert iedereen. Je partner en jij. Stel je flexibel op en accepteer dat je partner verandert. Ga met deze veranderingen mee. Beschouw de relatie en band met je partner niet als een vanzelfsprekendheid!

4. Maak tijd voor elkaar.
Werk, kinderen, hobby’s, een sociaal leven… de tijd vliegt voorbij. Ook al heb je maar 24 uur in een dag, maak tijd voor elkaar. Tijd vormt de basis voor elke relatie. Zorg dat de tijd samen ook echt goed besteed wordt. Heb je tijd voor elkaar vrijgemaakt? Zorg dan dat je er ook echt met je aandacht bij bent; qualitytime. Doe iets wat je samen leuk vindt. Haal herinneringen op. Of maak juist nieuwe herinneringen door iets nieuws te doen. Zorg dat je ook echt alleen samen bent (zorg bijvoorbeeld voor een oppas). Zweer het idee af dat alles spontaan moet gaan. Plan tijd desnoods in. Dit is helemaal niet gek. Een vaste avond per week bijvoorbeeld om iets leuks te doen. Zo voorkom je dat je langs elkaar heen leeft. Veel relatieproblemen ontstaan omdat partners gewoon te weinig tijd voor elkaar vrijmaken en langs elkaar heen gaan leven. Waak hiervoor!

5. Blijf praten!
Juist door je gevoelens te uiten, je mening naar voren te brengen (ook al is de ander het er niet mee eens) breng je verdieping in je relatie aan. Vertel wat jou bezig houdt, wat je belangrijk vindt in het leven. Een goede communicatie is de basis van een goede relatie. Vertel de ander wat zijn of haar gedrag met je doet. Bijvoorbeeld “het maakt me verdrietig dat je zo vaak van huis bent.” Hou het bij jezelf. Om samen gelukkig te zijn, is een heldere communicatie tussen jullie erg belangrijk.

6. Luister echt naar elkaar.
Naast praten is het heel belangrijk om echt naar elkaar te luisteren.
Laat de ander laten uitpraten, val de ander niet in de reden, wees werkelijk geïnteresseerd in het verhaal en gevoel van de ander, toon begrip en empathie en laat zien met je lichaamstaal dat je luistert; kijk de ander aan, geef af en toe een bemoedigend knikje.

7. Deel je gevoelens en emoties.
Door te vertellen wat je voelt krijg je een band samen. Zeg niet “Er is niks hoor”, want natuurlijk is er wel degelijk iets. Zeg gewoon wat er aan de hand is . Als je zegt wat er speelt, zijn problemen bespreekbaar en veel sneller verholpen.

8. Bewaar en bewaak jullie intimiteit.
Zorg ervoor dat jullie je intimiteit behouden. Een plekje dat alleen aan jullie als partners en minnaars toebehoort. Maak van de slaapkamer een prettige en intieme plek, waar jullie graag vertoeven. Neem de tijd voor intieme dingen.

9. Raak elkaar regelmatig aan.
Aanrakingen in een relatie zijn van levensbelang. Raak elkaar regelmatig aan. Een aanraking kan iemand opwinden, maar verstevigt ook jullie emotionele relatie. Het geeft de ander een fijn gevoel en waardering.

10. Zorg voor een goed seksleven.
Houd je seksleven spannend. Doorbreek de routine, probeer iets nieuws. Besteed extra aandacht aan elkaar. Praat over je seksuele behoeftes. Wat mis je, wat vind je belangrijk, wat is je fantasie? Intimiteit is voor de meeste stellen onmisbaar in een goede relatie. Zorg voor een prettige sfeer; zet een mooi muziekje aan, steek kaarsjes aan, trek iets spannends aan. Neem de tijd voor het voor-en naspel.

11. Zorg dat je vaak in zijn of haar belevingswereld voorkomt.
Verliefdheid ontstaat onder andere wanneer de ander aan je denkt wanneer die persoon niet bij je is. Dit is ook belangrijk voor het onderhouden van de relatie. Bijvoorbeeld stuur regelmatig een lief whatsapp-bericht. Bel de ander op om te vertellen dat je van je partner houdt. Wees vooral speels, creatief en verrassend, anders wordt je aandacht voorspelbaar en saai.

12. Samen succesjes vieren.
Wanneer een van beide een succes heeft behaald, maak er een klein feestje van. Dat motiveert om bij elkaar te blijven. Het hoeven geen megasuccessen te zijn. Ook kleine succesje mag je vieren. Want dat versterkt de relatie! Bijvoorbeeld: Borrel samen als de ander een goed beoordelingsgesprek heeft gehad. Koop een cadeautje wanneer je partner thuiskomt na een lange reis.

13. Gebruik je fantasie.
Gebruik je fantasie, wees creatief en verrassend. Dit is zo belangrijk om de relatie levendig te houden. Deel bijvoorbeeld samen je stoutste dromen en fantaseer hier samen verder over.

14. Houd rekening met elkaar.
Probeer rekening te houden met elkaars wensen. Vaak is dit in het begin van de relatie geen probleem, maar steekt dit later de kop op. Als je bijvoorbeeld weet dat de ander het irritant vindt als je door een film zit te praten, houd dan je mond. Als je een betere relatie wilt, dan helpen niet alleen grootste gebaren, maar juist ook de kleine dingetjes. Tip: zet een kopje koffie of kook extra lekker, geef de ander een complimentje.

15. In een goede relatie heb je een leven buiten elkaar.
Verliefd worden is heel fijn maar zorg dat je liefde niet je hele leven wordt en je andere leven verdwijnt. Je komt er achter dat je partner niet al je behoeftes kan vervullen. In een goede relatie hoef je niet alles samen te doen. Zelf tijd ervan te vervullen los van je partner: in je werk, met vrienden/ vriendinnen, sport, cultuur, creatieve cursussen is heel gezond. Je beste vriendin is bijvoorbeeld perfect geschikt om mee te shoppen. Verwacht niet dat een man deze rol op zich neemt. Houd je eigen vriendenkring, ga eens zonder je partner op pad. Je hebt dan elkaar weer meer te vertellen. Dit versterkt je relatie en je onderlinge band.

16. Voorkom dat een mug een olifant wordt.
Laat kleine dingen ook klein zijn. Laat je partner zijn of haar vieze sokken bij het bed slingeren en erger je hieraan? Laat dit de ander dan weten, maar schiet niet uit je slof. Krop irritaties niet op, maar geef dingen aan wanneer ze zich voordoen. Pick your own battles. Vecht niet alle ruzies niet tot het bittere einde uit. Maak alleen een scene om echt grote issues. Maak van een mug geen olifant, dat gaat ten koste van je relatie. Ga liever voor je geluk dan voor je gelijk. Leg ruzies altijd bij voordat je gaat slapen.

17. Denk terug aan hoe de relatie begon.
Waarom ben je destijds op deze persoon gevallen? Wat deed je hart sneller doen kloppen?
Als je dit terughaalt weet je weer waarom je een relatie begonnen bent en waarom je van deze persoon bent gaan houden. Zo blijf je gemotiveerd binnen je relatie. Zo blijf je beter je best doen om de relatie te onderhouden. Deel deze herinneringen met je partner. Door erover te praten versterk je de onderlinge band.

18. Doorbreek de sleur.
Als je een langdurige relatie hebt, kan op een gegeven moment de sleur in je relatie sluipen. Dingen worden dan voorspelbaar en saai. Geef sleur geen kans. Doe af en toe eens gek! Maar vooral: doe eens iets anders. Ga bijvoorbeeld naar buiten en dans samen in de regen.

19. Lach vaak samen.
Samen lol maken is erg belangrijk in een relatie. Haal samen leuke herinneringen op, lach om elkaars onhebbelijkheden. Doe iets geks.

20. Ken elkaars pijnpunten uit het verleden.
Pijnplekken ontstaan wanneer we sterk de behoefte hadden aan steun van onze partner, maar wanneer dat uitbleef. Wanneer zoiets weer gebeurd kan je meteen fel en buiten proporties op een situatie reageren. Bespreek de pijnlekken met elkaar, zodat je hier rekening mee kunt houden. En weet hoe fel de ander hierop kan reageren.

21. Check geregeld of je relatie nog goed is.
Controleer geregeld bij je partner of hij/zij vindt of jullie een goede relatie hebben. Vraag terugkoppeling op je gedrag en accepteer dat dan ook als zodanig. Zoek verduidelijking en probeer hier verbetering in aan te brengen. Ga ook geregeld in de schoenen van je partner staan en kijk vanuit die positie naar jezelf, naar wat je doet. Bevalt het wat je ziet? Kan je sommige dingen aanpassen.

22. Zorg goed voor jezelf.
Onderzoek je eigen behoeften. Als je goed voor jezelf zorgt, je eigen behoeften kent en die op een realistische manier probeert te vervullen, word je een inspirerende partner. Verzorg jezelf goed, blijf aantrekkelijk voor jezelf en je partner. Zorg ervoor dat je niet afhankelijk bent van de goedkeuring van je partner. Put je zelfvertrouwen uit jezelf. Geloof in jezelf en houd van jezelf.

23. Wees bereid om compromissen te sluiten.
In iedere relatie moeten compromissen worden gesloten. Je hebt immers met twee mensen met eigen wensen en ideeën te maken. Zorg er wel voor dat er een evenwicht binnen de relatie bestaat. Een compromis betekent dat beide partijen elkaar tegemoet komen. Het is niet de bedoeling dat een van de twee steeds wijkt.

24. Wees reëel, verliefdheid duurt niet eeuwig.
Verliefdheid is een tijdelijke fase. Langzaam verandert dit in houden van. Liefde is langdurig en heeft meer inhoud. Bedenk dan dat je partner van je houdt. Dat je partner op je bouwt en dat hij/zij zijn hele leven bij je wil blijven. Dat is de kern van een relatie.

25. Een Relatiecursus kan echt relatieproblemen oplossen.
Kom je er niet meer uit samen, dan hebben jullie misschien wel wat coaching nodig om weer vertrouwen te krijgen in jullie relatie. Is er nog liefde aanwezig, maar kunnen jullie elkaar niet meer echt bereiken? Dan is de cursus Houd me Vast een goed idee om verbinding en intimiteit met elkaar te krijgen.